В памет на Георги Марков

Георги Марков, един от малцината открити критици на българския комунизъм, писател, глас в ефира, журналист от Би Би Си.

На 7 септември 1978 година, на моста "Ватерло", недалеч от Буш Хаус и работното му място в Световните Служби на Би Би Си, Георги Марков е ударен в бедрото от мъж, с чадър в ръка. Непознатият се извинява и се отдалечава.

Марков по-късно ще каже на лекари, че човекът говорел английски с чужд акцент. Той си спомня остра болка на мястото, където го удря непознатият. Завръщайки се в Буш Хаус, Георги Марков забелязва малък червен оток, и че болката от убождането не отминава. Той разказва на близкия си приятел и колега от Би Би Си, Тео Лирков, за случилото се.

Същата вечер Марков развива висока температура и е приет в болница, където умира три дни по-късно, на 49-годишна възраст. По настояване на британската полиция се провежда пълна аутопсия. В тялото на Георги Марков, точно там, където той посочва на своя приятел и колега, че го е ударил непознат, патоанатомите откриват миниатюрна метална сачма. В нея те намират следи от високотоксичната отрова рицин

В България през 1960-те години Георги Марков е награждаван и любим писател; сборниците разкази и новели "Портретът на моя двойник" (1966) и "Жените на Варшава" (1968) се разграбват и и до днес са антикварна рядкост. Славата му носи привилeгирован живот; той опознава отблизо редица комунистически водачи, включително и Тодор Живков.

След 1968 година и потушаването на "Пражката пролет", Георги Марков все по-открито застава срещу системата. Книгите му започват да бъдат спирани от печат, и през 1969, тъкмо когато пиесата му "Аз бях той" е спряна, Георги Марков напуска страната.

Първо заминава за Италия, където по това време живее брат му, Никола, а през 1971 година пристига във Великобритания и започва работа в Българската редакция на Би Би Си. През 1974 година неговата пиеса "Архангел Михаил" -- първата му след пристигането му в Англия -- печели награда на Единбургския фестивал. За него това е първи пробив като творец на Запад.

От 1975 до 1978 Георги Марков работи върху анализите си на живота в комунистическа България. Неговите "Задочни репортажи за България" се излъчват седмично от Мюнхен по Радио "Свободна Европа". Съдържащата се в тях критика към българските комунисти и лично към Тодор Живков, превръщат Георги Марков в един от ненавижданите врагове на режима. 7 септември 1978 , денят в който е атакуван Георги Марков, е рожденият ден на Тодор Живков.

Досега никой не е бил подведен под отговорност за убийството на Георги Марков. Следствието във Великобритания -- където е извършено престъплението -- ще продължи до разрешаването на случая.

В България "Задочните репортажи" на Георги Марков все още не са включени в учебната програма.

Велислав Радев