Борци за Мир 1950

Четири години преди да свали Вълко Червенков, неговият наследник Тодор Живков заминава с официална българска делегация за Варшава. Кариерата на 39-годишния Живков е във възход: само след няколко месеца той ще стане член на Политбюро. Още преди да е на власт Тодор Живков вече се ползва с доверието на официална Москва; в случая е на път за 'Световния Конгрес на Мира' във Варшава.

Издържаният от Съветския Съюз Световен съвет на мира първоначално планира провеждането на конгреса в британския Шефилд, но организаторите се натъкват на трудности, до голяма степен типични за ранния период на «Студената война». Така например, британски участник в щафета, започнал в София, не достига до Шефилд, а в Лондон са му предявени официални обвинения в 'обидно поведение' и участие в 'неразрешена политическа демонстрация'.

Тогава организаторите успяват само за седмица да прехвърлят конгреса във Варшава. Той се провежда от 16-22 ноември 1950. Основен докладчик е съветският казионен писател Александър Фадеев. Инструкциите, които отнасят от Варшава делегатите са недвусмислени: светът е непримиримо разделен на 'миролюбиви прогресивни сили', водени от Съветския Съюз, и 'войнолюбивия капитализъм'.

В така наричаната 'духовна сфера' тази линия безкомпромисно ще се прилага в продължение на десетилетия от писателя-апаратчик Георги Караславов. Конгресът във Варшава е първата му съвместна мисия с Тодор Живков.